Er det tid at gøre dine børn opmærksomme på digital svindel?
For længe siden så jeg en film, hvor helten vendte hjem efter hårde prøvelser, og så var der en bedrager, der havde taget hans plads. Bedrageren havde overtaget heltens navn, legitimationsoplysninger og endda hans firma! Helten havde store problemer med at bevise sin identitet og bevise over for verden, at det var en dobbeltgænger, der havde begået bedrageriet.
I ordbogen defineres bedrageri som “forhold, hvorved nogen bedrager en anden og påfører denne et (økonomisk) tab”.
Det drejer sig med andre ord om at stjæle personlige data, underskrive juridisk bindende dokumenter under falske forudsætninger eller bruge andre metoder til at udgive sig for en anden med henblik på personlig vinding.
Du har måske hørt om, hvor nemt man kan bedrage andre mennesker ved at love dem et godt job til gengæld for et betragteligt pengebeløb og derefter forsvinde? Det er også bedrageri.
Har du nogen sinde tænkt over, hvordan en persons identitet bliver etableret online? Det er en interessant øvelse – og den har stor betydning for, hvordan man kan forstå og tage forholdsregler mod digitalt bedrageri.
Så lad os se på et eller andet individ – lad os bare tage mig. Hvilke beviser kræves der, før jeg kan etablere mig som en virkelig person online? Her er en liste over de generelle data, der muligvis kræves:
- Fødselsdato
- Mobiltelefonnummer
- Mors pigenavn
- Adresse
- Bankkonto-nr.
- Numre på betalingskort
Det er faktisk ikke ret meget, hvis du tænker over det. Når jeg taler med min bank, bliver jeg som regel bedt om at opgive mit navn, mit telefonnummer, min fødselsdato og numrene på mine betalingskort. Og hvis jeg køber en flybillet online med mit kreditkort, skal jeg angive kortoplysningerne. Det samme gælder for andre elektroniske transaktioner.
Så hvordan kan en bedrager narre dig? (a) Navn, (b) fødselsdato og (c) kortoplysninger – det er det hele!
Jeg ved, hvad du vil svare. “Hvorfor skulle jeg dog dele sådan nogle vigtige oplysninger med nogen andre? Og mine børn har ikke deres egne kreditkort. Hvad skulle jeg så være bange for?“
Sandt nok – du er selvfølgelig forsigtig, og måske er dine børn også ansvarlige og forsigtige internetbrugere. Men de cyberkriminelle er også smarte. De ved, hvordan de kan få vigtige personlige oplysninger ud af dig og især af børn, uden at det virker mistænkeligt.
Unge mennesker nyder at deltage i forskellige onlinequizzer om personlige forhold eller personlighedstest, der viser, “hvad din fødselsdag fortæller om dig”, eller “hvem din ideelle partner er”, eller “hvad du laver om 20 år” osv. Måske synes du også selv, det er sjovt at tage dem?
Disse quizzer fra ukendte kilder kan bruges til indsamling af en masse oplysninger i det skjulte. Hvis man vil finde den perfekte partner, skal man f.eks. dele sit navn, sin alder og sit stjernetegn. På den måde får webstedet fat i tre vigtige oplysninger, som kan misbruges eller sælges til en tredjepart. I andre quizzer skal du måske angive din fødselsdato, dine forældres navne og din nationalitet m.m.
Børnene spiller også onlinespil og downloader indhold på websteder, hvor det er gratis. Selvom det er gratis, er der tit pop op-vinduer på webstederne med fristende tilbud om rabatpriser på yderligere indhold. De har måske forældrenes tilladelse til at bruge deres kreditkort, eller også får de forældrene til selv at indtaste oplysningerne. Ofte er der ingen, der tager sig tid til at kontrollere webstedet og betalingssikkerheden. Desuden kræver mange gratis websteder, at man opgiver sine kortoplysninger til dem.
Kan du se, hvor nemt det er? De moderne identitetstyve bruger nogle meget opfindsomme fælder til at lokke deres ofre. Deres websteder, reklamer og pop op-vinduer ser tilforladelige ud, og malwaren i deres programmer kan endda narre enhedens firewall.
Måske tænker du også: “Hmm! Hvordan kan en cyberbedrager misbruge den slags oplysninger?”
Det kan få meget alvorlige konsekvenser, hvis man mister sin identitet online. De cyberkriminelle kan bruge de oplysninger, de har indsamlet online, til at etablere en ny identitet. Hvis de får fat i kreditkortoplysningerne, kan det medføre økonomiske tab. Svindlere kan også bruge ofrets identitet til at oprette flere konti til skadelige formål eller med henblik på at få hjælp fra myndighederne eller søge arbejde. Det kan få forskellige uheldige konsekvenser for ofret.
Som forælder kan du for det første fortælle børnene, hvordan de kan identificere mulige digitale bedragerifælder:
- Onlinetest om personlighed/forhold, hvor man skal angive en masse personlige data
- Pop op-vinduer og mail om lotterigevinster
- Pludselig stigning i det disponible kreditbeløb
- Pludselig stigning i antallet af mail og opslag på sociale medier fra ukendte personer
Og endelig skal du fortælle dine børn, hvordan de kan styre deres egen onlinesikkerhed (med vejledning fra dig):
- Sikkerhed i det velkendte: Det er bedre for børnene at begrænse deres onlineaktiviteter til velkendte websteder, der er tillid til, så de ikke risikerer at begive sig ud i usikre omgivelser.
- Sig ikke noget til fremmede: Vær på vagt over for websteder og sælgere, der beder om for mange personlige oplysninger. Det er bedre at undersøge sagen grundigt, før du deler dine oplysninger
- Man får ikke noget gratis: Har du vundet i et onlinelotteri? Har din karakter vundet liv eller våben i det spil, du er optaget af? Er du berettiget til en gratis ferie? Husk, at der ikke er nogen, der giver noget væk gratis. Der er en hage ved det – og det er tit noget med phishing.
- STOP lige med det samme, hvis du bliver bedt om at opgive dit navn, din fødselsdato, din adresse og dine kreditkortoplysninger i et spil eller i et eller andet pop op-vindue. Lad en voksen hjælpe dig
- Installer og kør det gratis McAfee WebAdvisor fra Intel Security. Dette sikkerhedsværktøj beskytter dig effektivt. Det markerer sikre websteder og advarer børnene mod usikre websteder. Du må heller ikke glemme at bruge vores omfattende sikkerhedsværktøjer til at beskytte alle de internetforbundne enheder, som familien bruger
Kort sagt: Børnene skal tænke, før de klikker. Når du installerer sikkerhedssoftware på dine enheder, skal du også installere mantraet om cybersikkerhed i hovedet på dine børn: “STOP. TÆNK. KLIK”. Forklar dem, at deres legitimationsoplysninger er meget vigtige, og at de selv skal tage ansvaret for at beskytte dem.
Vær beskyttet online.
{"metadata":{"id":"ab8b9ca4-fa07-4fed-87cb-41cb6537120a","version":"1.0","ep":"ta","lang":"da-dk","original-url":"https://blogs.mcafee.com/consumer/time-make-kids-aware-digital-fraud/","author":"Cybermum India","author-page":"https://blogs.mcafee.com/author/cybermum-india/","category":"Family Safety;Mobile Security","draft":"true","authordetail":"Anindita Mishra is Intel Security’s Cybermum in India. A Pune-based freelance writer, teacher and devoted mother of two- Anindita has always been a vocal advocate for issues tied to children's welfare and development. Like many Indian parents, Anindita wants to make sure that her children are safe wherever they go, in the real or virtual world. Her blogs are about internet safety and sharing her own experiences, insights and learnings to keep children and families safe online.","feedimageurl":"https://securingtomorrow.mcafee.com/wp-content/uploads/time-make-kids-aware-digital-fraud.jpg"}}
The post Er det tid at gøre dine børn opmærksomme på digital svindel? appeared first on McAfee Blogs.
Read more: Er det tid at gøre dine børn opmærksomme på digital svindel?